Lastechnische groothandel met vakkennis en aandacht

Het ontstaan

Lastotaal is op 1 september 1996 gestart als eenmansbedrijf toen ik de handelsafdeling kon overnemen van Stoutjesdijk industriële gassen.

Na zo’n 12 jaar als verkoper / manager in loondienst gewerkt te hebben bij Thetis Autochemie BV, later Thetis BV, vond ik het tijd voor een kleinschalig, servicegericht bedrijf met de focus op lastechniek.

De samenwerking met de AGA gassen van Stoutjesdijk maakte het mogelijk om de klanten op lastechnisch gebied te voorzien van alles wat er maar nodig was.

Het terrein aan de Klompenmakerstraat was destijds veel kleiner en de omgeving veelal weiland. In het kleine kantoor mocht ik een bureau en kast gebruiken.
Lastotaal is dus letterlijk gestart met een “Gehuurd bureau en een diepe kast”
Daar zijn we nog steeds trots op.

Omdat zowel de klantenkring, de omzet, als de voorraad bleven groeien hebben we in 2000 het gasterrein uitgebreid naar 1200m2 en is de eerste loods gebouwd.

Het bleek dat onze formule van materialen en gassen voor de lasser een succes was. We konden steeds meer mooie klanten aan ons binden en zij waardeerden vooral de snelle levering, het hoge kennisniveau, maar vooral de bereidheid om mee te denken met wat voor de klant het beste was. Deze, niet omzet gefocuste, aanpak heeft er voor gezorgd dat wij erg veel bedrijven uit die tijd nog steeds tot onze klanten mogen rekenen.

Hetzelfde geldt voor onze leveranciers en fabrikanten. Met de meesten doen we al meer dan 25 jaar zaken. Dat is in onze wereld zeker niet gebruikelijk.

Inmiddels was Lastotaal gegroeid naar zo’n 4 medewerkers. Allemaal specialisten op het eigen terrein en doordrongen van de Lastotaal filosofie om de klant optimaal van dienst te zijn. De ruimere opzet van zowel het gasterrein als ons magazijn / werkplaats maakten dat wij er steeds meer mooie bedrijven als klant bijkregen en mooie projecten mochten doen.

Maar uiteindelijk werd de locatie te klein voor de voorraad, de mensen, en de ambitie.

Het eveneens onstuimig gegroeide Stoutjesdijk Industriële Gassen verhuisde naar een dichtbijgelegen locatie en Lastotaal kreeg daarmee de gelegenheid het gehele terrein over te nemen.
Dat maakte het mogelijk om de magazijnruimte meer dan te verdubbelen, de werkplaats te vergroten, en een echte showroom te maken.

Om ervoor te zorgen dat onze klanten nog steeds alles bij Lastotaal kunnen halen hebben we, in overleg met Stoutjesdijk besloten een Air Products afhaaldepot voor technische gassen te realiseren.

Daarmee was Lastotaal klaar voor de toekomst. En helemaal toen er zich, in de persoon van Matthijs de Vries, iemand melde die Lastotaal zou willen overnemen en daarmee de toekomst veilig stellen.

Vanaf 1 juli 2022 ga ik officeel met pensioen en neem ik afscheid van Lastotaal als directeur. Ik blijf betrokken met het bedrijf als aandeelhouder, maar draag het stokje verder over aan Matthijs. Ik wens het bedrijf veel succes in toekomst.